Hvorfor at lys så vigtigt for os mennesker ?

Du tænker ikke over det i din hverdag, mange gange ligger du ikke mærke til det, men lys har en stor påvirkning for vores velbefindende.

Du opdager med det samme, når du går udenfor, om solen skinner eller om det er overskyet, og det kan også være at du er en af de mennesker der har tendens til at blive deprimeret når den mørke tid kommer.

Har jeg det korrekte lys ?

Du kan så spørge dig selv ” har jeg det rigtige lys indenfor ? ” For man må ikke undervurdere vigtigheden af at have det helt rigtige lys.

Lamper og det lys de giver, er en meget væsentlig, og ofte overset faktor for indeklimaet. Et rum, med den rette belysning, kan meget hurtigt ændre karakter, derfor er det altid vigtigt at du nøje overvejer hvilke, hvor og hvor mange lamper du skal have i et rum. Om sommeren mærker man det ikke lige så meget som i vinterhalvåret hvor vigtig belysningen er. Læs mere om Kelvin, Lumen og RA her

Valg af de rigtige lamper

Når du så skal ud og finde lamper, vil du helt sikkert føle det lidt overvældende, da udvalget er enormt stort. Inden du falder i svime over en eller anden smart lampe eller design, så hold dig til at det vigtige, som er mængden af lys en lampe skal give. Det er jo ikke nok at den er pæn, men også at du ikke render rundt i mørke, eller slet ikke får det ud af lampen som du ønskede.
Lamper, om det er pendler der hænger ned fra loftet, eller en bordlampe der skal stå på et bord, har lampeskærme som bestemmer hvor lyset skal ramme. Så skal du vælge en lampe med glasskærm hvor lyset fordeler sig i hele rummet, eller skal lampen have en metalskærm hvor lyset rettet sig nedad eller opad, det kommer helt an på hvor du skal bruge lampen. Skal lyset være retningsbestemt, eller fordele sig i rummet, skal du bruge f.eks. en hvid væg eller et hvidt loft til at reflektere lyset…….skal lyset være til hygge, skal du kunne læse ved det, eller skal du kunne bevæge dig rundt i hele rummet og have den samme mængde lys, som f.eks i et køkken.

Bolius kan du læse om vigtigheden af at have det rigtige lys især når man kommer op i alderen, læs artiklen her

Hvilke typer af lys kan du så vælge mellem ?

Diffust eller spredt lys

  • Funktion: Diffust lys bruges til generel belysning af et rum
  • Lampe: Loftlampe, væglampe og gerne lamper med glasskærm i klart eller sandblæst glas, eller i et løstvævet stof

Retningsbestemt eller koncentreret lys

  • Funktion: ved arbejdsplads eller arbejdsbord, eller hvor detaljer, effekter eller objekter som eksempelvis billeder ønskes belyst
  • Lampe: Spots eller lamper med smal og lukket skærm f.eks. metalskærm eller tætvævet stof

Opadrettet lys

  • Funktion: supplerende rumbelysning eller effektbelysning
  • Lampe: Væglamper, uplights eller pendler

Nedadrettet lys

  • Funktion: Hyggebelysning, læsehjørne eller over en seng
  • Lampe: Væglampe, stander- / gulvlampe, eller lamper med lukket skærm

Sokkeloversigt til pærer:

Har du allerede din lampe og vil du skifte pærer, måske vil du skifte fra traditionel pære til LED pære, er det vigtigt at du vælger den rigtige sokkel. Det kan du læse mere om i afsnittet her.