fbpx

Valg af lys og forklaring på lys temperatur

Kend forskel på RA, Lumen og Kelvin ved valg af lys

Når det handler om valg af lys er dette en vigtig del når du vælger det rigtige lys til dit hjem. RA, Lumen og Kelvin er de tre måleenheder man skal vide noget om, inden man køber sine pærer. Så første skridt er at finde du at hvad, hvordan og hvor du skal bruge dit lys.

Forskning viser at vi mennesker har brug for et køligt / hvidt lys om morgenen for at få energi efter vi er vågnet, og et varmere lys om aftenen for at slappe af.

Hvis du vil vide mere om “viden om lys” kan du læse med her

Valg af lys Farver

Valg af lys RA værdi - Regnbue

RA

Det bedste sted du kan få gengivet ALLE farver i farveskalaen, er udenfor i dagslys, men skal vi indenfor, har vi brug for kunstigt lys.

RA fortæller hvor god pæren er til at gengive farver, det mest optimale er en RA på 100, som vi får i dagslys. I kunstigt lys kan du ikke få en RA på 100, men i dag er vi blevet meget bedre til at fremstille pærer med en høj RA værdi, du kan få kunstigt lys med en RA helt op til 99.

Lumen

Man har før målt lysstyrken i watt, men da den helt traditionelle glødepære er udgået, måler vi i dag pærens lysmængde  i lumen.

Så hvis vi tager udgangspunkt i en gammeldags glødepære på 40 watt kan man omregne til at den lyser med en lumen på omkring 470, og ligeledes en pære på 60 watt har en lumen på omkring 800 lumen.

En god rettesnor fra Energistyrelsen er:

800-1000 Lumen bruges i køkkenet og over spisebordet

470 Lumen har vi i stuen

250 Lumen egner sig bedst til soveværelset

Valg af lys Lumen

Kelvin

Vi bruger så Kelvin til at beskrive pærens glød, som skrevet før skal vi bruge koldt / hvidt lys om morgenen for at få energi, og mere varmt lys om aftenen for at slappe af. De fleste pærer til hjemmet ligger på mellem 2500 og 3200 kelvin, som ligger i den varme ende af skalaen.

I dag kan man jo få pærer du styrer med din telefon og du kan skifte farver fra varme til kulde men også hvis du vil skabe en en speciel stemning kan du skifte til grøn, blå, rød osv. ja kun fantasien sætter grænser.

Vi har Philips Hue og Wiz som du kan styre med telefonen.

© Copyright - Apollon Lys Aps │ Lys og Lamper med passion │ Tlf. 42 97 34 01 │ Mail info@apollonlys.dk │ CVR 41080337